Bronnen van vitamine D zijn voor veel mensen een onderzoeksonderwerp. Vooral degenen die geïnteresseerd zijn in het behouden van hun gezondheid. Vitamine D is een essentieel onderdeel van het lichaam en een onmisbare vitamine.

Het reguleert het lichaam en is de basis voor de calciumbalans. Dat maakt het een geweldige maaltijd voor de botten. Dit resulteerde in uitgebreid onderzoek naar bronnen van vitamine D in verschillende soorten voedsel, waaronder vlees, groenten en fruit. Daarom, vanuit onze wens om licht te werpen op vitamine D en de bronnen ervan, is ons volgende artikel ‘Bronnen van vitamine D, bronnen van vitamine D in fruit’, waarin we in detail zullen praten over de bronnen van vitamine D en in het bijzonder over de aanwezigheid van vitamine D in fruit.

Artikelelementen

Bronnen van vitamine D Bronnen van vitamine D in fruit

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die elk lichaam nodig heeft om zijn gezondheid, gezonde immuunsysteemfuncties en botontwikkeling te behouden. Dit heeft de zoektocht naar bronnen van vitamine D tot een doel gemaakt waar iedereen naar streeft.

Vitamine D-bronnen

Laten we dus de bronnen van vitamine D leren kennen:

Paddestoelen

Zongedroogde paddenstoelen die worden blootgesteld aan ultraviolette straling zijn belangrijke bronnen van vitamine D. Champignons verrijkt met vitamine D zijn het enige niet-dierlijke voedingsproduct dat grote hoeveelheden vitamine D bevat. Daarmee staat het bovenaan de lijst van bronnen van vitamine D.

Haver

Haver bevat vitamine D. Het levert een half kopje ervan of het equivalent daarvan (78g) van (54 tot 136 internationale eenheden), Of tot 17% Van de dagwaarde. Hoewel haver kleine hoeveelheden vitamine D bevat, is het nog steeds een goede manier om je vitamine D-voorraad te vergroten.

Oranje

We kunnen niet zeggen dat sinaasappels een volledige bron van vitamine D zijn. Landen vertrouwden erop het te versterken met voedingsstoffen, waaronder vitamine D. Dit maakt het drinken van verrijkt sinaasappelsap een goede optie voor het verkrijgen van vitamine D. Eén kopje bevat het equivalent van… 100 Internationale eenheid, of 12% van de dagwaarde.

{Met verrijking of voedselverbetering bedoelen we: Het toevoegen van voedingsstoffen aan voedingsmiddelen. Er worden één of meer voedingsstoffen aan het voedsel toegevoegd, ongeacht of deze oorspronkelijk in een klein percentage aanwezig waren of niet. Dit is om tekorten aan voedingsstoffen die door de bevolking worden geconsumeerd te voorkomen of te corrigeren. “Dit maakt voedselverrijking uiterst belangrijk voor het behoud van de volksgezondheid.”

data

Een van de belangrijke bronnen van vitamine D is een combinatie van verschillende voedingsstoffen zoals koper en magnesium, evenals vitamine D, waardoor het een uitstekend voedingsmiddel is voor de gezondheid van het lichaam. Het bestrijdt ook osteoporose veroorzaakt door vitamine D-tekort.

de melk

Koemelk, de meest voorkomende en meest gebruikte melksoort, is een belangrijke bron van veel voedingsstoffen, waaronder calcium en fosfor. Dit was voor veel landen aanleiding om koemelk te verrijken met vitamine D. Het bevat dus 115-130 Internationale limieten per kopje equivalent (237 mm)of over (1522%) van de dagwaarde.

Ingeblikte sardientjes

Het is ook een goede bron van vitamine D. Eén blik sardientjes uit blik levert ongeveer 177 internationale eenheid; elk 22% Van dagelijkse behoefte.

walvisleverolie

Levertraan is een populair supplement en een waardevolle bron van vitamine D. Het is een uitstekende bron van vitamine D, vooral voor vegetariërs die geen vis eten. Het bevat 448 Eén internationale eenheid vitamine D per theelepel (4,9 mm), Of daaromtrent 56% Van dagelijkse behoefte. Daarnaast bevat het vitamine A en omega-vetzuren, waardoor het een goede gezonde keuze is voor het lichaam.

dooier

Hele eieren zijn een goede bron van vitamine D, maar ook een voedzaam en heerlijk voedingsmiddel. Eén eigeel bevat: 37 Een internationale eenheid van vitamine D komt overeen met 5% van de dagelijkse consumptie. Ter informatie: kippeneieren die in het buitenland zijn gekweekt en aan zonlicht zijn blootgesteld, bevatten voortdurend zeer hoge niveaus aan vitamine D, die hoger zijn dan de niveaus in commercieel gekweekte kippeneieren.

Tonijn in blik

Als je op zoek bent naar een voeding die rijk is aan vitamine D, een heerlijke smaak heeft en makkelijk te bereiden is, dan ben je ongetwijfeld op zoek naar tonijn. Naast de redelijke prijs, die als goedkoper wordt beschouwd dan het kopen van verse vis. Waar tonijn in blik zit 268 Eén internationale eenheid vitamine D in elk (100g); Wat vertegenwoordigt 34% van de dagwaarde. Het wordt echter niet aanbevolen om er te veel van te eten, omdat het… Methyl Kwik Wat als giftig wordt beschouwd. Kies daarom voor light tonijn en eet (170g) alleen of minder; Zodat het zich niet ophoopt Methylkwik Gifstoffen in het lichaam.

zonnestralen

Het is een van de meest prominente en belangrijke vormen van vitamine D-bronnen. Het lichaam produceert vitamine D uit zonlicht dat op de huid valt als we buiten zijn. En het neemt toe Het lichaam maakt in de maanden van vitamine D aan Eind maart of begin april tot eind september. terwijl Het neemt af In de maanden ertussen Oktober en begin maart Wat drijft mensen om naar andere bronnen van vitamine D te zoeken?

Zie ook: Symptomen van vitamine D-tekort in het lichaam

Bronnen van vitamine D zitten in fruit

Het zoeken naar bronnen van vitamine D in fruit kan een taak zijn die door veel mensen wordt ondernomen, vooral door vegetariërs die hun lichaam gezond willen houden zonder dierlijke producten te eten. Maar het spijt ons te moeten zeggen dat fruit geen rijke bron van vitamine D is. Dat maakt versterkt sinaasappelsap de enige optie om het te krijgen. Om de aandacht te trekken, kunnen sommigen u aanraden bananen te eten om aan uw vitamine D-behoefte te voldoen. Maar het moet gezegd worden dat bananen… magnesium Dat activeert vitamine D in het lichaam, en is er geen directe bron van. Bananen zijn echter een leuke en heerlijke optie om je lichaam te helpen de vitamine D-productie te stimuleren.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D

Voedingsmiddelen bevatten in verschillende mate vitamine D. Zeeproducten behoren tot de grootste bronnen van vitamine D. Een van de meest prominente zijn:

 • Zalm: Het is een soort vette vis die rijk is aan vitamine D. Waar het alles bevat (100g) van zalm op het equivalent (361-685 IE) Van vitamine D.
 • sardine: Het wordt veel gebruikt in zijn ingeblikte vorm, die we hierboven noemden.
 • Oesters: Het is rijk aan vitamine D, zoals in één portie oesters ongeveer zit 270 internationale eenheden. Bovendien is het een caloriearme maaltijd die rijk is aan zink, wat nodig is voor het immuunsysteem.
 • Haring: Het is een veel voorkomende vis ter wereld die rauw, ingeblikt, gerookt of gebeitst wordt gegeten. Deze kleine vis is een van de belangrijkste bronnen van vitamine D. Verse Atlantische haring levert ongeveer (216) Internationale eenheid van vitamine D per 100g; Dat wil zeggen, wat het vertegenwoordigt 27% van de dagwaarde.
 • Er zijn andere soorten vette vis die ook goede bronnen van vitamine D zijn. Waar het bespaart Haploïte vis 384 Eén internationale eenheid per half plakje. Terwijl het biedt Makreel 360 internationale eenheid.

Zie ook: Symptomen van vitamine D-tekort bij kinderen

Voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D

Vanwege het tekort aan natuurlijke bronnen van vitamine D hebben veel landen een reeks voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D. We hebben er al een paar genoemd, namelijk:

 • Koeienmelk.
 • Soja melk.
 • sinaasappelsap.
 • Sommige soorten granen: zoals haver.

De behoefte van het lichaam aan vitamine D

We kunnen de vitamine D-behoefte van het lichaam meten in microgrammen mcg Of de internationale eenheid IU Wat we eerder vermeldden. En om alle kennis op te doen 1mcg Het is gelijk Ui 40. Wat de dagelijkse behoefte van het lichaam aan vitamine D betreft, zijn deze als volgt:

 • Zuigelingen Van 0 tot 12 maanden: 400 internationale eenheid; elk 10 microgram.
 • kinderen Van 1 tot 18 jaar: 600 internationale eenheid; elk 15 microgram.
 • Volwassenen Tot 70 jaar: 600 internationale eenheid; elk 15 microgram.
 • Volwassenen ouder dan 70 jaar: 800 internationale eenheid; elk 20 microgram.
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: 600 internationale eenheid; elk 15 microgram.

Er moet ook worden opgemerkt dat blootstelling aan zonlicht gedurende een bepaalde periode op de blootgestelde huid plaatsvindt 5-10 Twee tot drie keer per week een kwartiertje minuten geeft alle mensen de mogelijkheid om voldoende vitamine D aan te maken.

Voordelen van vitamine D voor het lichaam

Voordelen van vitamine D

Vitamine D heeft een aantal voordelen, namelijk:

 • Regulering van de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam.
 • Behoud van gezonde botten, spieren en lichaam.
 • Het versterkt ook het immuunsysteem.
 • Het kan bepaalde soorten kanker voorkomen: Het herstelt en vernieuwt cellen, waardoor de groei van kankertumoren wordt verminderd.
 • Kan de hersenfunctie verbeteren: Het speelt een prominente rol bij het activeren en deactiveren van neurotransmitters. Evenals zenuwgroei en -herstel.
 • Verbetert de stemming: Vitamine D helpt het dagelijkse humeur te verbeteren, vooral in de koude maanden. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat seizoensgebonden affectieve stoornissen verband houden met lage niveaus van vitamine D.
 • Het kan helpen bij gewichtsverlies: Studies hebben aangetoond dat het nemen van vitamine D-supplementen samen met een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging gewichtsverlies kan vergemakkelijken. Het kan zelfs helpen het lichaamsvetniveau laag te houden.
 • Het kan helpen de bloeddruk te verlagen Langetermijnstudies hebben een nauw verband aangetoond tussen lage niveaus van vitamine D en hoge bloeddruk.
 • Kan het risico op hartziekten verminderen: Experimenten en onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en het optreden van hartaanvallen en hartfalen.
 • Het risico op reumatoïde artritis verminderen: Het is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten, vaak geassocieerd met een tekort aan vitamine D. Door het vitamine D-gehalte te verhogen, krijgt u daarom de mogelijkheid om de ernst en het uiterlijk van deze ziekte te verminderen.

Zie ook: De dagelijkse behoefte aan vitamine D

Waar zit vitamine D in kruiden?

Vitamine D wordt beschouwd als een van de belangrijkste elementen voor de gezondheid van ons lichaam. Waardoor mensen in alle voedingsmiddelen naar vitamine D zoeken. Omdat kruidenbladeren vol zitten met verschillende voedingsstoffen en vitamines, vragen sommigen zich misschien af ​​welke kruiden vitamine D bevatten. Ons juiste antwoord is dat kruiden geen vitamine D bevatten. Het is ook niet in staat vitamine D te produceren uit de ultraviolette straling waaraan het wordt blootgesteld.

Maar het kan u helpen de smaak te verbeteren van voedingsmiddelen die de vitamine bevatten. Zo verhoog je de consumptie ervan.Je kunt bijvoorbeeld rozemarijn en tijm toevoegen aan zalm, een van de belangrijkste bronnen van vitamine D, waardoor je een fantasierijke combinatie en een onweerstaanbare smaak krijgt.

Wat gebeurt er als je te veel vitamine D inneemt?

Ondanks het belang van vitamine D en de behoefte van het lichaam om voedingsmiddelen en supplementen te eten die bronnen van vitamine D bevatten, leidt overmatige inname van vitamine D tot een toename van calcium in het lichaam. Dat wil zeggen hypercalciëmie, wat leidt tot zwakke botten en schade aan de nieren en het hart.

Aan de andere kant kunnen sommigen hun toevlucht nemen tot het verkrijgen van meer vitamine D door blootstelling aan zonlicht, wat niet minder gevaarlijk is dan de overmatige inname van producten die vitamine D bevatten. Het veroorzaakt huidbeschadiging of huidkanker.

We zijn aan het einde gekomen van ons artikel ‘Bronnen van vitamine D Bronnen van vitamine D in fruit’, waarin we een uitgebreide uitleg hebben gegeven over vitamine D, de bronnen en voordelen ervan. We moeten onze uitspraken afsluiten met de opmerking dat voorkomen beter is dan genezen. Uw lichaam heeft uw hulp nodig bij het voorzien in de dagelijkse inname van vitamine D. U kunt dit doen door een dieet te volgen dat rijk is aan de noodzakelijke elementen en vitamines.